Mobile Legends: Bang Bang

 Forgot password?
 Register now.
View: 307|Reply: 0
Collapse the left

[Kemaskini] NOTA PATCH 1.5.06 (Advanced Server)

[Copy link]
Post time 2020-8-14 06:21 AM | Show all posts |Read mode

Sign up now, Make more friends, Enjoy with more features, Let you easily Fun Community.

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

[Dari para Pereka]

Patch baharu memberikan tumpuan kepada pengimbangan Mod Brawl.

Sudah beberapa bulan sejak penyelarasan Mod Brawl yang lepas.  Dalam tempoh ini, kami telah melakukan ujian pada Magic Chess dan mod baharu yang bakal tiba dan telah mengumpulkan beberapa pengalaman yang berkesan mengenai pengimbangan mod.  Walaupun pengalaman itu masih belum cukup banyak lagi, kami telah memutuskan untuk menerapkan apa yang telah kami pelajari pada beberapa bulan yang lepas kepada mod arked terlama di dalam MLBB - Mod Brawl.

Dahulu, kami berpendapat bahawa prestasi pengimbangan hampir sama dalam Mod Brawl dan mod biasa.  jadi pemain tidak perlu belajar cara bermain Mod Brawl.

Tetapi kini, kami telah menemui beberapa kaedah pengimbangan baharu yang boleh membuatkan sebahagian besar wira lebih seimbang dalam mod yang berbeza.

Apabila kami menerapkan kaedah ini ke dalam Mod Brawl, yang kami harapkan bukan hanya untuk mengubah urutan dalam senarai peringkat wira semata-mata tetapi untuk merapatkan besarnya antara wira peringkat atas dan wira peringkat bawah.  Odette dan Estes masih kuat, tetapi anda boleh mencari cara untuk menanganinya kini selain mengelak!

Kami berharap pemain Brawl boleh mempelajari sesuatu yang berguna selepas membaca nota patch ini.


I. Wira Baharu & Wira yang Diubahsuai

1. Wira yang Diubahsuai, [Lapu-Lapu] - Bilah Berani

Dari para Pereka:

Mempunyai dua sikap antara Twin-Blade dan Heavy-Sword dan mekanisme peribadi yang bersesuaian ialah ciri utama daripada Lapu-Lapu yang Diubahsuai.  Dalam pertempuran, pemain boleh memilih sama ada bermain antara julat jauh dengan Twin-Blade atau bermain julat dekat dengan Heavy-Sword mengikut keadaan sebenar.  Dalam Ubahsuaian ini, kami telah mengekalkan mekanisme utama daripada Lapu-Lapu, menukar senjata dan merancang semula tekniknya, untuk membuatkan wira lama ini lebih dapat dibezakan antara dua sikapnya dan lebih mudah dimainkan dalam pertempuran.

Ciri Wira: Wira bebas yang mempunyai dua sikap dan boleh bertukar antara dua senjata.

Pasif: [Hero's Faith]

Lapu-Lapu kini memperoleh Tenaga dari Pasif dan bukannya timbunan Bravery Blessing.  Tenaga akan meningkat secara automatik setiap saat.  Lapu-Lapu memperoleh Tenaga dari memukul musuh dengan tekniknya.  Apabila Tenaganya penuh, Serangan Asas atau [Justice Blade] yang seterusnya akan ditingkatkan.  Serangan Asas yang dipertingkatkan seterusnya akan memberikannya perisai dan menyebabkannya berlari menuju sasaran, mengakibatkan kerosakan tambahan.  [Justice Blade] yang dipertingkatkan seterusnya akan memberikan kesan perlahan dan memberikannya perisai.

Teknik 1: [Justice Blade]

Dalam sikap Twin-Blade.  Lapu-Lapu melepaskan dua bumerang ke arah yang ditentukan.  Setiap bumerang menyebabkan kerosakan pada musuh yang terkena ketika dalam laluannya atau balik.

Dalam sikap Heavy-Sword, Lapu-Lapu melibas ke hadapan dengan pedang besarnya, menyebabkan kerosakan pada musuh yang terkena dan memegunkan mereka.

Teknik 2: [Brave Stance]

Dalam sikap Twin-Blade, Lapu-Lapu melibaskan bilah kembarnya dan mengcaj ke arah yang ditentukan.

Dalam sikap Heavy-Sword, Lapu-Lapu memusingkan bilah kembarnya, menyebabkan kerosakan pada musuh berhampiran.  Untuk setiap wira yang terkena, dia memperolehi sejumlah pengurangan kerosakan.

Muktamad: [Chieftain's Rage]

Dalam sikap Twin-Blade, Lapu-Lapu melepaskan Chieftain's Rage, melompat, menggabungkan bilah kembarnya menjadi satu pedang besar, dan melibas ke arah kawasan yang ditentukan, menyebabkan banyak kerosakan.  Dia kemudian memasuki sikap Heavy-Sword dengan kesemua tekniknya ditingkatkan selama 15s.

Dalam sikap Heavy-Sword.  Lapu-Lapu melepaskan tiga libasan besar dengan pedang besarnya ke hadapan.  Setiap libasan mengakibatkan banyak kerosakan.  Sebenar selepas setiap libasan, dia boleh bergerak dalam julat tertentu ke arah yang ditentukan.


II. Penyelarasan Wira

Kami Gunakan simbol (↑), (↓), (~) untuk menunjukkan Peningkatan, Pengurangan, dan Penyelarasan.

[Brody] (~)

Walaupun merupakan ciri besar bagi Brody untuk melepaskan teknik sambil menggunakan Serangan Asasnya, gabungan teknik dengan kerosakan tinggi dan Serangan Asas boleh mengakibatkan kerosakan yang tidak dikira oleh musuh.  Oleh itu, kami telah mengeluarkan tetapan ini dan membuatkan pampasan kepada Brody.

Serangan Asas (↓)
Semasa menggunakan Serangan Asasnya.  Brody kini tidak boleh melepaskan teknik 1 dan teknik 3 dan masih boleh melepaskan teknik 2, yang mana akan mengganggu Serangan Asas seterusnya.

Pasif (↑)
Perolehan Kelajuan Pergerakan selepas mengakibatkan kerosakan kritikal: 25% → 50%, tetapi ianya bakal mereput dengan pantas dalam 1s.

Teknik 1 (↑)
Kerosakan Awal: 250-450 → 250-550.
Sedikit memendekkan pelancaran.

Teknik 2 (↑)
Sedikit memendekkan pelancaran.

[Barats] (~)

Kerana Muktamad kini telah menjadi lebih rumit, kami telah memutuskan untuk mempermudah Pasifnya.  Dalam tambahan, kami telah menyelaraskan kerosakan teknik untuk mengelakkan pengalaman buruk berlebihan daripada musuh yang dimakan oleh Barats.

Atribut (↓)
Nisbah Kelajuan Serangan (Nisbah Kelajuan Serangan memperoleh faedah daripada peralatan dan emblem): 90% → 50%.

Pasif (↑)
Mengakibatkan kerosakan tambahan kepada musuh yang mempunyai 4 timbunan [Gnaw] → Ketika [Big Guy] mencapai 16 timbunan.  Detona bakal mengakibatkan kerosakan tambahan dan memberikan kesan perlahan dengan Serangan Asasnya.

Teknik 1 (↑)
Kerosakan Minyak Tambahan: 5% Jumlah HP → 7% Jumlah HP.
Kerosakan Letupan Awal: 90-240 → 120-320.

Muktamad (↓)
Mengakibatkan sejumlah besar kerosakan pada satu masa → Mengakibatkan kerosakan yang lebih rendah ketika Detona meludahkan sasaran dan ketika sasaran terhempas ke dinding atau musuh lain.
CD: 28-22s → 42-30s.

[Benedetta] (↓)

Teknik 1 (↓)
Hanya mengakibatkan 40% kerosakan kepada minion dan creep.

[Yi Sun-shin] (↓)

Dengan semakin akrabnya pemain dengan wira ini, Yi Sun-shin telah menjadi lebih hebat dalam permainan awal dan tengah terutama dalam perlawanan peringkat tinggi.  Kami akan terus memerhatikan penampilannya dan mungkin akan ada lebih banyak penyelarasan pada masa depan.

Pasif (↓)
Kerosakan kritikal daripada serangan pertama yang dipertingkatkan: 85%-100% → 70%-100%.

Teknik 1 (↓)
30% Pengurangan Kerosakan telah dikeluarkan.

[Ling] (↓)

Kami percaya bahawa wajar bagi Ling untuk mengakibatkan kerosakan yang tinggi, tetapi kami juga berharap agar pihak lawan boleh menangani pembunuhan Ling sampai tahap tertentu.

Pasif (↓)
Sekiranya Ling dikawal di dinding, dia akan jatuh ke tanah dan diperlahankan sebanyak 30% selama 2s.

Teknik 2 (↓)
Kelewatan melancarkan teknik ini di dinding: 0.45 → 0.55.

Muktamad (↓)
Perolehan kelajuan pergerakan: 30% → 10%.

Mengoptimakan penerangan Teknik 1 dan Muktamad.

[Atlas] (↓)

Kami telah mengurangkan kombo daripada Atlas untuk memberikan lebih banyak kemungkinan kepada lawan ketika menghadapi Teknik 2, Berkelip, dan Muktamad daripada Atlas.

Teknik 2 (↓)
Gunakan Muktamad dalam keadaan Ejected: Kesan Pegunan 0.2s → 40% Kesan Perlahan.

[Popol dan Kupa] (~)

Dalam perlawanan peringkat tinggi, Popol dan Kupa selalu menyokong rakan sepasukan.  Kami memutuskan untuk mengurangkan keupayaan sokongan mereka dan meningkatkan kerosakan mereka.

Atribut (↓)
Warisan HP Kupa: 1000 + 100% HP Popol → 1300 + 80% HP Popol.

Teknik 1 (↑)
Kerosakan Awal: 240-330 → 200-290.
Serangan Fizikal tambahan 60% → 75%.

Teknik 3 (↓)
Pengurangan Kelajuan Pergerakan: 35% → 20%.

Muktamad (↑)
Perolehan Kelajuan Serangan: 30%-50% → 30%-70%.

[Yu Zhong] (↓)

Meski terkena pengurangan kali terakhir, Yu Zhong masih menunjukkan keupayaannya yang hebat dalam perlawanan peringkat tinggi.  Dengan mengurangkan mobiliti, ketahanan, dan kerosakannya, kami berharap pihak lawan boleh mencari cara lain untuk menghadapinya.

Pasif (↓)
Tempoh Letupan Sha Residue: 1s → 2s.
Apabila Sha Essence dicaj sepenuhnya:
Perolehan Kelajuan Pergerakan: 30% → 45% (hanya boleh dicetuskan sekali dan bakal mereput dengan pantas dalam 2s).
Spell Vamp: 20% → 10%.

Muktamad (↓)
Kerosakan Awal yang diakibatkan dalam bentuk Naga Hitam: 200-360 → 180-310.

[Luo Yi] (↓)

Dengan semakin akrabnya pemain dengan wira ini, Luo Yi kini sering digunakan dalam perlawanan peringkat tinggi.  Di sini kami sedikit mengurangkan kerosakan dan keupayaan kawalannya.

Teknik 1 (↓)
Kerosakan Awal: 250-450 → 230-430.

Teknik 2 (↓)
Kerosakan Asas daripada Kerosakan Pertama: 250-350 → 200-280.
Kuasa Magik tambahan daripada Kerosakan Pertama: 50% → 40%.
Kerosakan tindak balas dan Julat dikurangkan sebanyak 10%.

[Kaja] (↑)

Sebagai Fighter, Kaja tidak mempunyai keupayaan mendorong dan ketahanan pada awal permainan.  Oleh itu, kami telah memperkuatnya dalam aspek ini.

Atribut (↑)
HP Asas: 2459 → 2609.

Teknik 1 (↑)
Kerosakan Awal: 120-270 → 135-285.

[Claude] (↑)

Penyelarasan yang lepas membuatkan Claude kurang kompetitif pada awal permainan.  Oleh itu, kami sedikit memperkuat Teknik 1-nya.

Teknik 1 (↑)
Perolehan Kelajuan Serangan dan Kelajuan Pergerakan: 2%-4.5% → 2.5%-5%.

[Helcurt] (~)

Sebagai Assassin yang boleh melawan wira yang sangat bergantung pada teknik, kami merasai bahawa wajar untuk mengekalkan keupayaan Silence-nya.  Tetapi saat ini Pasifnya terlalu mudah dicetuskan, yang membuatkan lawan sukar untuk menghadapinya.  Oleh itu, kami telah membuatkan penyelarasan berikut ini:

Atribut (↑)
Kelajuan Serangan: 1.0875 → 1.1675

Pasif (↓)
Musuh kini boleh di-Silence hanya ketika dikawal.

[Kimmy] (~)

Besarnya perbezaan antara kerosakannya pada awal dan lewat permainan telah mempengaruhi pengalaman permainan pemain dan lawannya.  Oleh itu, kami telah mengimbangkan masalah ini sambil mengekalkan peluangnya yang tinggi pada awal permainan.

Serangan Asas (~)
35% Jumlah Serangan Fizikal → 30%-39% Jumlah Serangan Fizikal.

[Aldous] (~)

Aldous agak lemah pada awal permainan, tetapi Serangan Asas yang dipertingkatkan pada lewat permainan membuatkannya sukar untuk dilawan.  Oleh itu, kami telah mengurangkan kesukaran untuk dia farm dan mendapatkan Serangan Asas yang dipertingkatkan.

Teknik 1 (~)
Kerosakan Asas daripada Serangan Asas yang dipertingkatkan: 100-300 → 130-330.
Peningkatan kerosakan bagi setiap timbunan Soul Steal: 8 → 7.

[Esmeralda] (~)

Kami telah membaiki masalah had perisai dan memperkuat perisai yang disediakan oleh Teknik 1 miliknya.

Teknik 1 (↑)
Perisai: 350-700 → 400-750.

Membaiki masalah di mana perolehan perisainya boleh melebihi 50% daripada HP Maksimanya.
Mengoptimakan Penerangan Teknik.

[Vale] (↑)

Kami telah mengimbangkan dua cabang teknik dan sedikit meningkatkan keupayaan farm-nya pada awal permainan.

Teknik 1 (↑)
Kos Mana: 75-100 → 60-85.
Kerosakan Awal: 230-430 → 250-450.
Apabila Peningkatan Julat Kerosakan dipilih: CD: 8.5-6s → 5s pada semua level.
Menyelaraskan saiz penunjuk dengan julat sebenar.

Teknik 2 (~)
Apabila Kesan Stop-on-hit dipilih, Kerosakan Asas angin puyuh berterusan: 60-160 → 90-215. Apabila Kesan Knock-airborned dipilih, Tempoh masa udara: 1.2 → 1.1.

[Karina] (↑)

Pasif (↑)
10% → 15% HP musuh yang hilang.

Muktamad (↑)
CD: 36/30/24 → 28/24/20.

[Alpha] (↑)

Muktamad (↑)
Kerosakan Serangan Fizikal tambahan yang diakibatkan oleh Beta: 270% → 360%.

[Minsitthar] (↑)

Teknik 2 (↑)
Kerosakan Awal: 230-455 → 300-450.
CD: 9-7 → 8-6.
Kos Mana: 60-110 → 50-75.

[Gatotkaca] (↓)

Pasif (↓)
Sedikit mengurangkan kerosakan Serangan Asas yang ditingkatkan pada lewat permainan.

Teknik 1 (↓)
Kesan Perlahan: 40% → 30%.

[Zilong yang Diubahsuai] (↑)

Teknik 2 (↑)
Julat teknik ditingkatkan sebanyak 8%.
Kerosakan Awal: 200-400 → 250-450.

[Eudora yang Diubahsuai] (↑)

Muktamad (↑)
Nisbah antara kerosakan pertama dan kerosakan kedua pada sasaran utama diselaraskan daripada 5:6 kepada 6:5.  Jumlah kerosakan tetap sama.

[Alucard yang Diubahsuai] (↓)

Teknik 1 (↓)
Kesan perlahan telah dikeluarkan

Teknik 2 (↓)
CD: 4 → 5

Muktamad (↑)
Menambahkan 40% Kesan perlahan yang berlangsung selama 4s.


III. Wira Percuma Mingguan & Skin Baharu

1. Skin baharu Freya - [Raven Shogun] akan tersedia bermula pada 18 Ogos (Masa Server).  899 Berlian.  DISKAUN 30% Berlian pada Minggu pelancaran.

[Freya] dan [Raven Shogun] akan dipakejkan dan tersedia bermula pada 18 Ogos (Masa Server).  DISKAUN 30% Berlian pada Minggu pelancaran.

2. Skin Dyrroth - [Orochi Chris] akan tersedia bermula dari 12 Ogos sehingga 10 September (Masa Server).  1288 Berlian.  DISKAUN 30% Berlian semasa pelancaran.

[Dyrroth] dan [Orochi Chris] akan dipakejkan dan tersedia bermula dari 12 Ogos sehingga 10 September (Masa Server).  DISKAUN 30% Berlian semasa pelancaran.

3. Skin Guinevere - [Athena Asamiya] akan tersedia bermula dari 12 Ogos sehingga 10 September (Masa Server).  1288 Berlian.  DISKAUN 30% Berlian semasa pelancaran.

[Guinevere] dan [Athena Asamiya] akan dipakejkan dan tersedia bermula dari 12 Ogos sehingga 10 September (Masa Server).  DISKAUN 30% Berlian semasa pelancaran.

4. Wira Percuma:
Masa Server 14/8/2020 05:01:00 sehingga 21/8/2020 05:00:00

8 Wira Percuma: Lolita, Rafaela, Yi Sun-shin, Kimmy, Gatotkaca, Ling, Minsitthar, Valir.

6 Wira Tambahan Ahli Starlight: Chang'e, Moskov, Lancelot, Clint, Argus, Belerick.


IV. Penyelarasan Pertempuran

[Medan Pertempuran]

1. Membaiki masalah di mana Peta Asal akan bertukar kepada Peta Celestial Palace ketika beralih dari grafik berkualiti tinggi ke grafik berkualiti rendah.

2. Membaiki bingkai amaran yang tidak normal ketika wira berada di tepi semak berhampiran dengan Menara Lorong Tengah.

3. Membaiki animasi yang tidak normal ketika menggunakan Teknik Muktamad Irithel, Winter Truncheon, dan Cyclone Eye dicetuskan secara serentak.

4. Membaiki masalah di mana cabang Teknik Vale yang dipilih tidak diaktifkan.

5. Mengoptimakan kesan getaran daripada Teknik Lolita, Freya, Gord, Kagura, Chou dan Sun.

[Mantera]

1. Revitalize: Pemulihan dikurangkan sebanyak 50%.

2. Flameshot: CD ditingkatkan sebanyak 50%.  Kerosakan dikurangkan sebanyak 25%.


V. Penyelarasan Sistem

1. Mengoptimakan mekanisma daripada pengesanan Feed dengan sengaja.

2. Mengoptimakan paparan nisbah pengurangan Skor Kredit dan Had pemulihan Harian untuk Skor Kredit.

3. Apabila pemain yang memiliki Tingkat pengurangan Skor Kredit telah melakukan pelanggaran dalam perlawanan, pengurangan Skor Kredit akan ditambah (baik dilaporkan atau tidak).

4. Skor Kredit tidak boleh dipulihkan dalam mod VS Al apabila lebih tinggi daripada 70.

5. Mengoptimakan kesan visual "Satu Perlawanan Lagi" pada skrin pasca permainan.

6. Menambahkan pengenalan Skor Wira.

7. Menambahkan sejarah perlawanan yang dimainkan dengan rakan.[Mod Brawl]

Dari para Pereka:

Patch baharu memberikan tumpuan kepada pengimbangan Mod Brawl.

Sudah beberapa bulan sejak penyelarasan Mod Brawl yang lepas.  Dalam tempoh ini, kami telah melakukan ujian pada Magic Chess dan mod baharu yang bakal tiba dan telah mengumpulkan beberapa pengalaman yang berkesan mengenai pengimbangan mod.  Walaupun pengalaman itu masih belum cukup banyak, kami telah memutuskan untuk menerapkan apa yang telah kami pelajari pada beberapa bulan yang lepas kepada mod arked terlama di dalam MLBB - Mod Brawl.

Dahulu, kami berpendapat bahawa prestasi pengimbangan hampir sama dalam Mod Brawl dan mod biasa.  jadi pemain tidak perlu belajar cara bermain Mod Brawl.

Tetapi kini, kami telah menemui beberapa kaedah pengimbangan baharu yang boleh membuatkan sebahagian besar wira lebih seimbang dalam mod yang berbeza.

Apabila kami menerapkan kaedah ini ke dalam Mod Brawl, yang kami harapkan bukan hanya untuk mengubah urutan dalam senarai peringkat wira semata-mata tetapi untuk merapatkan besarnya antara wira peringkat atas dan wira peringkat bawah.  Odette dan Estes masih kuat, tetapi anda boleh mencari cara untuk menanganinya kini selain mengelak!

Kami berharap pemain Brawl boleh mempelajari sesuatu yang berguna selepas membaca nota patch ini.[Wira yang Diperkuat]

Natalia: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan +8%.  Kerosakan yang Diterima +5%.

Aldous: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +8%.

Chou: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +8%.

Karina: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan +8%.

Fanny: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan +8%.

Zilong: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +5%.

Jawhead: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +5%.

Kaja: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +5%.

Esmeralda: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima + 5%.

Harith: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +8%.

Grock: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +3%.

Harley: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan +3%.

Granger: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +3%.

Helcurt: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +3%.[Wira yang Dilemahkan]

Odette: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan -5%.  Kerosakan yang Diterima +5%.

Estes: Tiada Pelarasan -> Kesan Penyembuhan -5%.  Kerosakan yang Diterima +5%.

Bane: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan -5%.  Kerosakan yang Diterima +5%.

Vexana: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +8%.

Zhask: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima + 8%.

Uranus: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan -5%.

Hanabi: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +5%.

Cecilion: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan -3%.

Hanzo: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diterima +3%.

Chang'e: Tiada Pelarasan -> Kerosakan yang Diakibatkan -3%.


Mobile Legends: Bang Bang
You have to log in before you can reply Login | Register now.

Points Rules

Mobile Phone Version|Dark Room|Mobile Legends: Bang Bang Official Forum

2021-8-1 09:32 PM GMT+8

Powered by Discuz! X3.4

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list